ZANIMLJIVOSTI

Facebook_Apartman_Rede

DOBRODOŠLI !

POUČNE STAZE

Poučna staza „Tropetarska stijena“ - Čabar
Poučna staza pokazuje bogatstvo flore i nudi čudesne panoramske poglede na okolna naselja, središte Čabra i susjedne planinske vrhove Risnjak i Snježnik.

Rekreativno-energetska staza „Trbuhovica“ - Prezid
Staza se može koristiti u zdravstvene svrhe. Na samoj stazi koja je duga 7,5 km nalazi se šest energetskih točaka koje dokazano pozitivno djeluju na zdravlje ljudi.

Edukativna staza „Stopama tršćanskih rudara“ - Tršće
Staza dužine od 6,5 km povezuje nekoliko rudnika i površinskih kopova. Obilježena je putokazima koji vode do glavnih informativnih točaka na kojima pišu podaci o pojedinom rovu. Lukin rov prohodan je u dužini od 480 m.

Staza predatora i botanički vrt - Tršće
Staza predatora je šumska šetnica, dužine 1,7 km na kojoj su postavljene table s otisnutim fotografijama životinja u njihovoj prirodnoj veličini. Uz svaku životinju stoji kratki opis njezinog načina života i njezine posebnosti. Ovom stazom predstavljena su tri europska predatora: mrki medvjed, vuk i ris. Čabar je jedno su od rijetkih područja u Europi na čijem teritoriju obitavaju sva tri europska predatora.


PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Izvor Kupe
Izvor rijeke Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih i najdubljih hrvatskih vrela. Na 313 m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero tirkizno zeleno-plave boje, dužine 200 metara i u prosjeku širine oko 30 metara iz kojeg otječe voda u punoj širini rijeke. Izvor se nalazi ispod Gavranove stijene, okomite, gotovo ravno odrezane litice visoke oko 250 metara. 2008. godine izvršen je zaron u jednom od dva kanala pri čemu je utvrđena dubina od 154 metara, ali vjeruje se da je dubina izvora rijeke Kupe veća od 200 metara.

Izvor Čabranke
Čabranka je planinski brzak, pritoka Kupe, dugačka 17,5 km. Bogata je salmonidnom ribom te je pogodna za sportski ribolov.


KULTURNE ZNAMENITOSTI

Dvorac Zrinski
Središtem Čabra dominira kaštel (kurija) Petra Zrinskog sagrađen 1651. godine. Od toga vremena do danas su sačuvani dio zida, kula i svodovi u prizemlju središnjeg objekta. U dvorcu se nalazi Zavičajna zbirka, galerija umjetničkih slika Vilima Svečnjaka i donacija lovačkih trofeja gospodina Marijana Filipovića.

Kalvarija - Čabar
U kalvariji koja se nalazi iznad središnjeg trga dominira oltarna slika poznatog slovenskog slikara iz XVIII. stoljeća Valentina Metzingera. Iza crkve se nalazi aleja i novoobnovljene kapelice križnog puta sa slikama Andrije Zbašnika. Među spomenicima davnina ističu se grobnica obitelji Paravić i Ghyzy, nekadašnjih vlasnika čabarske gospoštije.

Kuća Vesel - Prezid
Goranska etno-kuća „Vesel“ je izgrađena 1858. godine i predstavlja autohtoni primjerak goranske arhitekture.

Palčava šiša - Plešce
„Palčava šiša” je posjednička kuća rodbine Čop iz 1856. godine koja se nalazi u središtu mjesta Plešce. U kući je predstavljen život bogatog gospodarstva iz sredine 19. stoljeća, te kultura ljudi iz doline Čabranke.

Zavičajna zbirka - Prezid
Zavičajna zbirka u Prezidu zbirka je arheoloških i etnografskih predmeta. Tu se nalaze ostaci staroga drvenoga prezidanskog vodovoda, mnoštvo ostataka grnčarije iz halštatsko–japodske kulture te mnoštvo predmeta iz prezidanske povijesti. U Prezidu su izloženi i parni strojevi na kojima se temeljio razvoj mjesta u prvoj polovici 20. stoljeća.

Kasnoantički limes - Prezid
Samo mjesto Prezid oduvijek je imalo granični položaj. Ovuda je prolazio poznati zid rimskog fortifikacijskog sustava, tzv. Liburnijski limes čije tragove danas nalazimo izvan naselja. Zid se protezao od Trsatske gradine preko Prezida prema brdu Nanos u Sloveniji.

Malinaričeva žaga - Zamost
Pilana kod Malinarića u Zamostu je još uvijek aktivna. Preci obitelji Malinarić 1906. godine izgradili su kuću i mlin koji je mljeo sve do 1950. godine, a 1912. godine i pilanu na kojoj je naknadno ugrađena vodena turbina i električni pogon.

Selančev mlin
”Salanci”, koji su vlasnici ovoga mlina, spominju se u Zamostu već davne 1751. godine. Do današnjih dana očuvani su mlinski pogoni sa tri kamena koji su stoljećima mljeli kukuruz, pšenicu i ječmen okolnih sela na hrvatskoj i slovenskoj strani.
U blizini Lividrage postoji i turistička atrakcija "kraljica šume" - jela impozantnih dimenzija.

Svetište Majke Božje Svetogorske
Svetište Majke Božje Svetogorske je, iza Trsata najpoznatije Marijansko svetište u Gorskom kotaru i u Hrvatskom primorju. Nalazi se na strmom brdu, 975 metara nad morem. Do svetišta osim planinarskih staza, danas vodi i asfaltirana cesta koja se odvaja od glavne državne ceste između Malog Luga i Smrečja, prema Požarnici.

Marketing